Aktuelno

Apr
23
Osmanović primio Sellena i Glišović
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, sa saradnicima, primio je danas zamjenika generalnog direktora za zajmove i socijalni razvoj Razvojne banke Vijeća Evrope Stephana Sellena i nacionalnu direktoricu u Odjeljenju za projekte u ovoj finansijskoj instituciji Jasminu Glišović.
Apr
18
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica objavilo javne oglase
U prilogu možete naći Javni oglas u cilju podrske zaposljavanja povratnika u maloj privredi u opstinama RS i Javni oglas za program pomoci odrzivog povratka jesenje-proljetne sadnje te njihove obrazce
Apr
8
Osmanović razgovarao s povratnicima iz MZ Atmačići - Janjari
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović je danas, sa saradnicima, posjetio općinu Ugljevik. Osmanović je razgovarao o stanju i problemima povratničke populacije s prostora MZ Atmačići - Janjari, u vezi s eksproprijacijom zemljišta za kompaniju "Comsar Energy".
Apr
2
Za studente povratnike u RS 308 stipendija
Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica dodijelilo je danas stipendije za 308 studenata koji su povratnici na područje Republike Srpske, za akademsku 2013./2014. godinu.
Mar
31
43. hitna sjednica Vlade FBiH: Utvrđen Prijedlog zakona o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska i Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine
Vlada Federacije BiH je na današnjoj 43. hitnoj i telefonski održanoj sjednici utvrdila i u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku uputila Prijedlog zakona o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska i Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine.
Mar
31
Osmanović u Bihaću i Bosanskoj Krupi: Pomoć za povratnike
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović i načelnik Općine Bihać Emdžad Galijašević danas su u Bihaću, u prisustvu četrnaest korisnika, potpisali ugovore za rekonstrukciju i izgradnju individualnih stambenih jedinica u okviru Projekta rekonstrukcije stambenog fonda OPEC - Fond za međunarodni razvoj OFID.
Mar
28
Rang liste infrastruktura FBIH
Mar
28
Rang liste infrastruktura RS
Mar
27
Delegacija Saveza boraca FBiH kod ministra Osmanovića
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović susreo se danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s delegacijom Saveza boraca Federacije Bosne i Hercegovine u kojoj su bili predsjednik Omer Helda, kao i članovi Upravnog odbora ovog saveza Naser Orić i Samir Sulejmanović.
Mar
26
Osmanović i direktor Turkish Ziraat Banke na sastanku sa predstavnicima ministarstva poljoprivrede Republike Turske
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, gospodin Adil Osmanović i direktor Turkish Ziraat Bank, gospodin Ali-Riza Akbas, sastali su se sa privrednicima i predstavnicima Ministarstva poljoprivrede iz Republike Turske, koji su izrazili spremnost uvoza u BiH 1.000 komada visokokvalitetnih muznih krava, koje na godišnjem nivou daju do 14.000 litara mlijeka, kao i spremnost otvaranja rasplodnog centra u Bosni i Hercegovini.
Mar
26
Ministar Osmanović sa srebreničkim privrednicima
Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović primio je danas, u sjedištu Vlade FBiH, predstavnike Udruženja privrednika Srebrenice na čelu s predsjednikom Semirom Smajićem.
Mar
25
OBAVJEŠTENJE

Obavještavamo studente koji su ispunili uslove za dodjelu stipendija redovnim studentima – povratnicima na područje RS, za akademsku 2013/2014 godinu da će se potpisivanje ugovora izvršiti dana 02.04.2013. godine (srijeda) u 12 sati u Velikoj sali Parlamenta FBiH, ulica Hamdije Kreševljakovića br. 3 .

Mar
11
OBAVJEŠTENJE

Obavještavamo podnosioce prijava na Javni oglas za dodjelu stipendija studentima – povratnicima na području Republike Srpske, broj: 05-36-3-1770/13 od 06.11.2013. godine, da je utvrđena lista korisnika pomoći - stipendija, objavljena na web stranici Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica www. fmroi.gov.ba.

Feb
28
Ministar Osmanović s libijskim zvaničnicima

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović susreo se s ambasadorom Libije u Bosni i Hercegovini Arebijem S. A. Halloudijem i libijskim ministrom za pitanja žrtava i nestalih osoba Alijem A. Gaddurom.

Feb
5
Ministar Osmanović primio delegaciju Udruženja Srba iz Mostara

Stvaranje uvjeta koji će omogućiti brži povratak Srba u Mostar i cijelu dolinu Neretve bila je osnovna tema današnjeg sastanka u Sarajevu na kojem je predsjednik Udruženja Srba iz Mostara „Mostar“ Gojko Pantić upoznao ministra raseljenih osoba i izbjeglica Adila Osmanovića sa trenutnim problemima i aktivnostima ovog udruženja. Sastanku je prisustvovala i predsjednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH Mirhunisa Zukić.

Dec
27
Osmanović sa delegacijom Organizacije islamske kooperacije

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović primio je danas u sjedištu Vlade u Sarajevu delegaciju Fonda pri Organizaciji islamske kooperacije (OIC) za Bosnu i Hercegovinu, Afganistan, Siera Leone i Somaliju koju je predvodio šef ovog fonda Abdulaziz bin Abdurrahman Al-Thani iz Katara. U njegovoj pratnji bio je i izvršni direktor IOC – Fonda za povratak izbjeglica u BiH En-Nur Swar Eddahab.

Dec
10
Ministar Osmanović se susreo s Joostom Korteom

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović razgovarao je danas u Sarajevu sa zamjenikom generalnog direktora Evropske komisije za proširenje Joostom Korteom o provedbi Regionalnog stambenog programa čija realizacija je započela u januaru ove godine.

Dec
03
Federalni ministar Adil Osmanović danas boravio u Bihaću

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović sa saradnicima posjetio je danas općinu Bihać i s načelnikom Emdžadom Galijaševićem razgovarao o prioritetnim problemima i potrebama povratnika.

Nov
28
O D L U K A o produženju roka za podnošenje prijava po Javnom pozivu raseljenim osobama u Federaciji Bosne i Hercegovine i povratnicima u Republici Srpskoj za pomoć u stambenom zbrinjavanju u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja ( RSP u BiH )
 
Nov
26
Zahvalnice Saveza logoraša u BiH ministrima Čamberu, Osmanoviću i Bijediću

U sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković uručio priznanja za podršku koju federalna ministarstva i ministri pružaju radu ove organizacije. Zahvalnice, slike sa motivima logora i logoraša i prigodne knjige, dodijeljene su ministrima rada i socijalne politike Vjekoslavu Čamberu, raseljenih osoba i izbjeglica Adilu Osmanoviću i prometa i komunikacija Enveru Bijediću

Nov
22
Ministar Osmanović posjetio Općinu Novo Goražde

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović sa saradnicima posjetio je danas Općinu Novo Goražde i sa načelnikom Daliborom Neškovićem i predsjednikom Skupštine općine Ibrahimom Drljevićem razgovarao o prioritetnim problemima i potrebama povratničke populacije.

Nov
20
Javni oglas za dodjelu stipendija studentima-povratnicima na području Republike Srpske
Nov
19
Ministar Osmanović primio predstavnike „Merhameta“

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović primio je danas predstavnike Muslimanskog dobrotvornog društva „Merhamet“ na čelu sa predsjednikom Hajrudinom Šahićem.

Nov
13
Osmanović posjetio masovnu grobnicu Tomašica

Kada dođete na ovo stratište vidite da je ovo jedna od najvećih masovnih grobnica. Zaista je čudno da je ona toliko vremena skrivana - kazao je nakon današnje posjete masovnoj grobnici Tomašica kod Prijedora federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović.

Nov
07
Asocijacija „Nedwe“ sa ministrom Osmanovićem

Federalni ministar rasljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović primio je danas u Sarajevu delegaciju Svjetske asocijacije muslimanske omladine „Nedwe“ koju je predvodio šef Ureda ove asocijacije za jugoistočnu Evropu Ibrahim Mohammed Al Turki.

Oct
28
Ugovori sa 39 visokoobrazovanih pripravnika - povratnika u RS

Na svečanosti u sali Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu danas je upriličena promocija “Programa pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz volonterski rad povratnika sa visokom stručnom spremom na područje Republike Srpske” i potpisivanje ugovora sa 39 visokoobrazovanih kadrova o obavljanju pripravničkog staža.

Oct
08
Osmanović i D'Silva: Podrška održivoj reintegraciji povratnika

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović primio je predstavnika nevladine organizacije „CRS - Catholic Relief Services“ za Bosnu i Hercegovinu Marca D'Silvu i direktoricu projekata Sanelu Imamović.

Oct
03
Ministri Mašić i Osmanović za hitno rješavanje pitanja djece u Konjević polju i Vrbanjcima

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović i federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić pozvali su danas na hitno rješavanje pitanja djece koja ne idu u osnovnu školu u Konjević Polju i Vrbanjcima (Kotor Varoš) jer im nije omogućeno da pohađaju nacionalnu grupu predmeta.

Oct
01
Osmanović u posjeti općini Pale-Prača

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović posjetio je danas Općinu Pale-Prača i razgovarao s načelnikom Općine Asimom Zecom o prioritetima i potrebama povratnika te rješavanju preostalih problema izgradnje ili adaptacije stambenih jedinica.

Sep
27
Ministar Osmanović posjetio Doboj

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović posjetio je danas općinu Doboj i tom prilikom sa zamjenikom gradonačelnika Općine Draganom Vasilićem razgovarao o prioritetnim problemima i potrebama povratničke populacije o toj općini.

Sep
26
Osmanović i Eddahab potpisali Protokol o saradnji vrijedan milion KM

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović i direktor Fonda za povratak izbjeglica BiH - Organizacije islamske kooperacije sa sjedištem u Sarajevu, En-Nur Swar Eddahab, danas su potpisali Protokol o saradnji u realizaciji projekta "Podrška i pomoć ekonomskom jačanju povratnika" dodjelom grant sredstava od milion konvertibilnih maraka.

Sep
20
Ministar Osmanović u Zvorniku: Konkretna podrška povratnicima

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanovićm sa saradnicimam posjetio je danas Općinu Zvornik i s načelnikom Zoranom Stevanovićem i njegovim saradnicima razgovarao o prioritetnim problemima i potrebama povratničke populacije na tom području.

Sep
16
Ministar Osmanović: Diskriminacija bošnjačke djece u Konjević-Polju

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović kazao je danas u Sarajevu nakon sastanka s predstavnicima Vijeća roditelja iz Konjević-Polja da je negativno iznenađen diskriminacijom kada je riječ o povratničkoj bošnjačkoj djeci koja pohađaju OŠ "Petar Kočić" u ovom mjestu.

Sep
13
Protestno pismo ministra Osmanovića međunarodnim organizacijama u BiH

Povodom aktuelnih dešavanja koja se odnose na zahtjeve povratnika - roditelja djece bošnjačke nacionalnosti u Konjević-Polju, Vrbanjcima u općini Kotor-Varoš, te roditelja i učenika u ostalim povratničkim mjestima u Republici Srpskoj, a koji nastoje osigurati uvođenje nacionalne grupe predmeta i odvijanje nastave u osnovnom obrazovanju na službenim jezicima konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović uputio je danas protestno pismo Uredu visokog predstavnika u BiH, ambasadama zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira u BiH, Misiji OSCE-a u BiH, Predstavništvu UNHCR-a u BiH, UNICEF-u u BiH, Helsinškom komitetu za ljudska prava u BiH i Instituciji ombudsmena za ljudska prava

Sep
06
Potpisivanje ugovora volonteri

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je 10.09.2013. potpisalo prve ugovore sa pripravnicima – volonterima koji će pripravnički staž obaviti u opštinama Vlasenica, Bratunac i Srebrenica.

Sep
06
Predstavnici koalicije „1. mart“ kod ministra Osmanovića

Ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Adil Osmanović primio je danas u Sarajevu predstavnike koalicije „1. mart“ na čelu sa Emirom Suljagićem.

Sep
02
Ministar Osmanović u posjeti Srebrenici

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović danas je boravio u Srebrenici u okviru posjete člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića toj općini.

Juli
24
Ministar Osmanović primio stipendistu Husnetu Tupković

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović danas je, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, primio Husnetu Tupković, jednu od stipendista ovog ministarstva iz sredstava stipendija namijenjenih studentima – povratnicima na područje Republike Srpske. Riječ je o studentici prve godine Prirodno-matematičkog fakulteta u Tuzli, koja se sa porodicom vratila u Ugljevik 2000. godine.

Juni
21
ODLUKA O UTVRĐIVANJU KONAČNE LISTE POTENCIJALNIH UČESNIKA u Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz volonterski rad povratnika sa VSS na području Republike Srpske.
Juni
20
Svjetski dan izbjeglica

Odlukom Generalne skupštine UN-a iz 2001. godine, 20. juni proglašen je Svjetskim danom izbjeglica koji se obilježava u cijelom svijetu. Međutim, više od 45 miliona ljudi širom svijeta je i dalje suočeno sa problemom i izazovima prisilnog napuštanja svojih domova i izbjegličkog života.

Juni
03
Ministar Osmanović primio delegaciju sa Sokoca

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović danas je, sa saradnicima, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu primio delegaciju općine Sokolac koju je predvodio načelnik Milovan Bjelica te predstavnike povratnika u ovu općinu.

Maj
28
Osmanović primio delegaciju UAE

Od 2,2 miliona građana koji su između 1992. i 1995. godine napustili svoja ognjišta, što je više od 50 posto tadašnjih stanovnika BiH, milion je raseljen unutar zemlje, a ostali diljem svijeta. Od Dejtonskog sporazuma do danas u Federaciju BiH se vratilo milion i 33 hiljade građana, a u Republiku Srpsku 267 hiljada.

Maj
23
Javni poziv za prikupljanje prijava udruženja građana čije su aktivnosti usmjerene na poboljšanje kvaliteta života raseljenih osoba, povratnika i izbjeglica

Maj
17
Rang lista proljetna sadnja

Maj
10
Javni poziv za učešće u Programu pomoći u obavljanju pripravničkog staža kroz volonterski rad povratnika sa VSS na području Republike Srpske

Apr
23
Bodovna lista kandidata za prijem volontera

Bodovna lista kandidata - Ekonomisti

Bodovna lista kandidata - Pravnici

Apr
22
Ministar Osmanović u posjeti Varešu

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović boravio je danas u posjeti Varešu, gdje su ga dočekali predstavnici ove općine na čelu sa načelnikom Avdijom Kovačevićem i predsjednikom Općinskog vijeća Zdravkom Baroševićem.

Apr
16
Ministru Osmanoviću Gramata priznanja i zahvalnosti Saborne crkve u Sarajevu

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović primio je danas u sjedištu Vlade u Sarajevu starješinu Saborne crkve u Sarajevu Borislava Livopoljca.

Apr
12
Osmanović: Podrška povratnicima u Vukosavlju

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović najavio je da će ovo ministarstvo u 2013. godini učestvovati u projektima u opštini Vukosavlje koji se odnose na ulaganja u infrastrukturne objekte i podršku u nabavci poljoprivredne mehanizacije za povratnike.

Apr
12
Obavijest iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica

Obavještavamo Vas da će sutra ( petak, 12.04.2013 godine ), federalni ministar raseljenih osoba i   izbjeglica mr. Adil Osmanović sa saradnicima posjetiti područje općina Modriča i Vukosavlje.

Povod posjete je obilazak privrednih subjekata na području općine Modriča, na poziv Udruženja građana povratak, posao i opstanak u Modričkoj regiji, Zemljoradničke zadruge Tarevci, općina Modriča i Nezavisnog biroa za razvoj Modriča, te posjeta općini Vukosavlje i radni sastanak sa Elvirom Hadžiomerović, načelnikom općine Vukosavlje.

Apr
05
Otvoren Društveni dom i dogovoren projekt vodosnabdijevanja povratničkog naselja Koraj

LOPARE, 5. aprila (FENA) - Tokom današnje posjete federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Adila Osmanovića i njegovih saradnika općini Lopare te povratničkom naselju Koraj, svečano je otvoren Društevni dom s bibliotekom "Midhat Begić".

Apr
03
U Sarajevu potpisani ugovori o stipendiranju studenata-povratnika u RS

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović potpisao je danas u Sarajevu ugovore o dodjeli stipendija za akademsku 2012/2013. godinu studentima-povratnicima u Republiku Srpsku.

Apr
02
Ministar Osmanović u Milićima, Bratuncu i Srebrenici

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović danas je boravio u radnoj posjeti Milićima, Bratuncu i Srebrenici s ciljem obilaska privrednih subjekata u ove tri susjedne općine koji su uposlili ili će uposliti povratnike koristeći povoljna kreditna...

Mar
29
O B A V J E Š T E N J E

Obavještavamo studente koji su ispunili uslove za dodjelu stipendija redovnim studentima – povratnicima na područje RS, za akademsku 2012/2013 godinu da će se potpisivanje ugovora izvršiti dana 03.04.2013. godine (srijeda) u 12 sati u Velikoj sali Parlamenta FBiH, ulica Hamdije Kreševljakovića br. 3 .
Skrećemo pažnju da studenti trebaju donijeti Potvrdu o otvorenom tekućem računu.

Kontakt telefon u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica je 033 444 – 563.

Mar
22
Odluka o utvrđivanju liste korisnika pomoći po osnovu Javnog oglasa za dodjelu stipendija studentima – povratnicima na području Republike Srpske
  • Dokument preuzmite ovdje

Mar
21
Kuvajtska pomoć povratnicima

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović razgovarao je danas u Sarajevu sa kuvajtskim ambasadorom u Bosni i Hercegovini Mohammadom Fadelom Khalaf H Al-Telaijem. Tom prilikom bilo je riječi o stanju povratničke populacije i problemima s kojima se suočavaju.

Mar
20
Dogovor u Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica

U organizaciji Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u Sarajevu je održan sastanak sa predstavnicima institucija za obilježavanje godišnjica ukopa i dženaza u 2013. godini.

Mar
04
Javni oglas
  • Javni oglas za podnošenje prijava/zahtjeva/projekata za program pomoći odrižvog povratka - proljetne/jesenje sadnje (preuzmite ovdje)
  • Obrazac prijave (preuzmite ovdje)
Jan
28
Javni poziv za prijem volontera
  • Volonter sa završenim pravnim fakultetom 2 (dva) izvršioca
  • Volonter sa završenim ekonomskim fakultetom 1 (jedan) izvoršioc

Dokument preuzmite ovdje
Javni pozivi
Javni pozivi

Sjedište

Alipašina br. 41
Sarajevo
Tel.:   
Fax.:  +387 33 22 65 53
Email:  +387 33 20 45 52
kabinet@fmroi.gov.ba